Olvasási idő: 6 perc

Rigai és varsói szakmai találkozókon vettek részt a Társadalom- és Történelemtudományi Iskola hallgatói.

A tanulmányút egy rendkívül izgalmas és közvetlen hangvételű beszélgetéssel vette kezdetét, amelyen a TTI tizennégy hallgatója Hazánk lettországi nagykövetét, Dr. Urkuti Györgyöt és Nagy Máté elsőbeosztott urat faggathatták a három balti ország társadalmi folyamatairól, gazdasági kilátásairól, (párt)politikai rendszeréről. A diákok kérdéseire reagálva őexcellenciája és a konzul kifejtették, hogy a dinamikusan fejlődő lett gazdaságot komoly próbatétel elé állította az ukrajnai háború és az infláció, a megtámadott ország támogatása azonban egyértelmű prioritást élvez a „mindent biztonságpolitikai szemüvegen keresztül szemlélő” lett kormány számára. A diplomaták szerint a hagyományosan instabil kormányok és a sajátosan heterogén pártrendszer ellenére a mindenkori lett politikai cselekvés erős nemzeti minimumra épül: minden eszközzel küzdeni kell az oroszországi befolyás ellen a döntéshozatalban, a gazdaságban, a médiapiacon és a civil társadalomban is.

A megbeszélést követően a hallgatók a reptérre vették az irányt, hogy megismerkedhessenek a Rail Baltica megaprojekt céljaival, hátterével és várható hozadékaival. A három balti főváros összekötésére tervezett nagysebességű vasúti pálya építési munkálatainak sarokköve a rigai nemzetközi repülőtér jövőbeli intermodális állomása, amelynek kivitelezési munkálatai az arasznyi hóréteg és a fagyos körülmények dacára is rendületlenül zajlottak az MCC-s csapat látogatásakor. A beruházásért felelős projektmenedzser, Arnolds Timofejevs informatív előadását követően Aleksejs Tokarevs építésvezető invitálására a hallgatók – komoly védőöltözetben – „bejárást tarthattak” a leendő pályaudvar területén. A szakmai út résztvevői érezték, amint a történelem épp az orrunk előtt íródik, hiszen közel évszázados kihagyás után a balti országok hamarosan ismét az európai közlekedési vérkeringés részeivé válnak, méghozzá csúcstechnológiás műszaki megoldások segítségével, 235 km/órás maximális pályasebességű vasúti kapcsolattal.

A TTI-sek a reptérről a mesebeli karácsonyi hangulatot árasztó rigai óvárosba utaztak, ahol a Latvian Institute of International Affairs (LIIA) vendégeiként interaktív beszélgetés várta őket Lettország a nemzetközi szintéren címmel. A gondolatébresztő tételmondatokban és informatív háttérismertetésben bővelkedő eszmecsere során az intézet vezetője, Dr. Karlis Bukovskis és vezető kutatója, Elina Vrobļevska leszögezték, hogy a balti országok fejlettségi rangsorában jelenleg sereghajtó Lettország eltökélt célja, hogy ismét a régió vezető gazdasági szereplője lehessen. Az elmúlt évtizedekben a baltiak álltak már a szégyenpadon és voltak már az EU éltanulói is, de a „három muskétás” sosem veszítette szem elől a fő célt: a lehető legmélyebb euroatlanti integráció megvalósítását, amelyet csak együttes erővel vélnek elérhetőnek a felek – hangzott el az eseményen.

A beszélgetést parlamenti látogatás követte, amely során a hallgatók idegenvezetés mellett járhatták be a Lett Nemzetgyűlés Képviselőházának (Latvijas Republikas Saeima) épületét. A plenáris ülésteremben készített kötelező csoportkép után a túra résztvevői megismerkedhettek a lett parlamentarizmus történetével és többek között azt is megtudták, hogy az 1867-ben neoreneszánsz és eklektikus stílusban átadott palota eredetileg a Livóniai Nemesi Részvénytársaság székházaként szolgált.

Másnap Lettország és a Baltikum a geopolitikai kihívások kereszttüzében címmel tartott előadást a csapat számára a Center for Geopolitical Studies igazgatója, Dr. Māris Andžāns. Az intézet főmunkatársa, Jānis Kažociņš a brit hadsereg nyugalmazott tisztjeként és a lett hírszerzés egykori igazgatójaként számos érdekfeszítő tényt és összefüggést ismertetett a szűnni nem akaró kérdésekkel készülő hallgatókkal.

Az este már a lengyel fővárosban érte a tanulmányút résztvevőit. Lukács Krisztián, a Politikatudományi Műhely éppen a városban tanuló műhelytagja szociokulturális sétára hívta a diákokat Varsó egyetlen eredeti, háború előtti hangulatot árasztó városrészébe, a híres/hírhedt Pragába. Másnap a Warsaw Institute és a Central and Eastern European Council közös konferenciájáé volt a főszerep. A CEE Cooperation Summit – Europe’s Rising Power elnevezésű eseményen a hallgatóság érdekes előadásokon, panelbeszélgetéseken vehetett részt. A többi között szó esett a kelet-közép-európai gazdasági növekedés motorjairól, a Három Tenger Kezdeményezés (3SI) jövőjéről, az ukrajnai háború és az információs hadviselés térségünkre gyakorolt hatásairól, valamint a régió védelmi kapacitásainak fejlesztési lehetőségeiről. A Role of infrastructure in the 3SI című panelbeszélgetésen az MCC-t Tóth Bálint László, a TTI oktatója és a Politikatudományi Műhely kutatója képviselte. A szakmai programokat a Lengyel Zsidóság Történetének Múzeumában tett látogatás zárta. A számos rangos nemzetközi díjjal büszkélkedő, rendkívül izgalmas és sokkoló kiállítás méltó befejezése volt az igazán mozgalmas tanulmányútnak.