Olvasási idő: 2 perc

„Jog – demokrácia – választások” volt az áprilisi KP szombat témája Debrecenben. „Hetedíziglen, avagy miért (nem) úgy szavaztok, mint dédszüleitek?” című plenáris előadásában Dr. Boronkai Szabolcs, tankönyvíró és történelemtanár meglepő összefüggéseket tárt a hallgatóság elé a lokális közösségek értékválasztásai és hagyományai, történelme, kultúrája között. Évszázados trendeket vizsgálva világított rá, mennyire tartósan és mélyen hatnak gondolkodásmódunkra és viselkedésünkre egyes, generációkon át hagyományozódó és a helyi szokásokban fennmaradó attitűdök. Az előadás a konkrét adatok megismerésén túl hasznos ismereteket adott az ok-okozati összefüggések értő és kritikus szemléletéhez a társadalomtudományi mérések és kutatások módszertanának bemutatásával, annak lehetőségeit és korlátait is érzékeltetve.

A nap további programjai a jogász szakma megismerését, és annak gyakorlásához (is) fontos képességek fejlesztését célozták. Kerekasztal-beszélgetés keretében különböző, így az ügyvédi, közjegyzői, bírósági területeken aktív jogászok tapasztalatairól, karrierlehetőségekről és a tanulmányi utak sokszínűségéről tájékozódhattak a jogi pályákra készülő középiskolások. Mindemellett természetesen az MCC Egyetemi Program Jogi Iskolájával is megismerkedtek. Részt vehettek továbbá tárgyalási szimulációban, csiszolhatták retorikai képességeiket és hasznos protokoll tanácsokat is kaphattak a képzési nap során.

A KP szombat különlegessége volt a nyolcadikos FIT-es évfolyam részvétele, ők először kóstolhattak bele a Középiskolás Program világába. Délelőtt KáPés „beavató játékban” volt részük, délután ők is szabadon válogathattak a párhuzamosan zajló workshopok közül.