Olvasási idő: 3 perc

A Fiatal Tehetség Programhoz és a Középiskolás Programhoz kapcsolódó idegennyelv-oktatás az arra jelentkező diákoknak indult két évvel ezelőtt a zalaegerszegi MCC-ben angol és német nyelven. A tanárok magas képzettségének, gyakorlati tapasztalatának köszönhetően magas színvonalon folyik a nyelvoktatás, oktatóink kreatív és innovatív módszerekkel és programokkal fejlesztik a diákok nyelvi kommunikációs készségeit, tanulmányi kirándulásokat szerveznek.

Advent harmadik szombatján ismét megvalósult egy idegen nyelvi tanulmányi kirándulás, a németül tanuló felső tagozatosok és egy program- és élménydús tanulmányi kiránduláson vettek részt Eisenstadtban.

Az Eisenstadti Tűzoltóparancsnokságon a diákok sok érdekességet hallhattak az osztrák önkéntes tűzoltóság múltjáról és jelenéről. Két tűzoltó körbevezette a csoportot a tűzoltóság területén, majd bemutatták a Tűzoltó Múzeumban található régi szerkocsikat és eszközöket. A tűzoltás megszervezése Burgenlandban a Monarchia idéjébe nyúlik vissza, így sok tekintetben összefonódik a magyar történelemmel. Az önkéntes tűzoltó egyesületek adják Ausztria tűzvédelmi rendszerének gerincét, hiszen a 4400 önkéntes szervezet mellett csak hivatásos parancsnokság működik.  A burgenlandi önkéntes egyesületek többségének alapító okiratát a Belügyminisztérium adta ki és őrzi Budapesten.

Az Eszterházy-kastélyban a Fiatal Tehetség Program diákjai karácsonyi manókereső program, a Középiskolás Program diákjai vezetés segítségével tekintették meg az épületet. A kastélyban kézművesek állították ki portékáikat, így a diákok megismerhették a helyi specialitásokat, az osztrák kézművesség szemet gyönyörködtető termékeit, miközben a koncertteremben a Fúvószenekar karácsonyi dalokkal varázsolt ünnepi hangulatot.

A felső tagozatosok részt vettek a mézeskalácssütő és díszítő programon is, amelyet nagyon élveztek és örömmel csomagolták el az elkészült süteményeket ajándékba a testvéreknek és a szülőknek. A diákok szívesen töltötték az időt az adventi vásárban is, ahol helyi specialitásokat is megkóstoltak.

A felső tagozatos diákok örömmel állapították meg, hogy néhány éves vagy hónapos nyelvtanulás után is sok mindent értenek az idegen nyelvű feliratokból, előadásokból. Ha elakadtak, a középiskolások szívesen segítették őket tolmácsolással. A diákok nagyon érdeklődőek voltak, sok ismerettel lettek gazdagabbak.