Olvasási idő: 2 perc

Teltházas előadást tartott Dr. Kövér László a pécsi MCC-ben! Az MCC Középiskolás Programjának (KP) vezető oktatója a Transzszibériai vasútvonalon tett közel egy hónapos útjáról számolt be a pécsi közönségnek.

A világutazó családi indíttatásból vágott neki a 9288 km-es útnak, hiszen dédnagyapját az első világháború után Vlagyivosztokba, az út végpontjának számító városba hurcolták kényszermunkára, ahonnan csodával határos módon több hónap alatt sikerült hazatérnie.

Az MCC oktatója a föld leghosszabb vasútvonalán 8 időzónán haladt keresztül, mire elérte a célállomást.

Kövér László szerint az egyik legnagyobb nehézséget az jelentette, hogy az oroszokkal szemben számos gazdasági embargó lépett életbe, így például még a legnagyobb szálláskereső portálokon sem lehet szobát foglalni az országban. Ezen kívül a bankkártyák sem működnek, így a turisták kénytelenek nagyobb mennyiségű készpénzt vinni magukkal. Ettől tartott egy kissé az oktató, ugyanis ezt a nem feltétlenül tiszta szándékkal közelítő helyiek is tudják.

Azonban László elmondta, hogy semmilyen atrocitás nem érte az út során, sőt kutatások szerint az orosz vonatokon jóval kevesebb bűncselekmény történik, mint például a reptereken.

„Az utazás során számos sztereotípiát sikerült megdönteni, ugyanis az általános vélekedéssel ellentétben az orosz emberek rendkívül segítőkészek és kedvesek voltak. Mindenhol rend és tisztaság fogadott és az iszákosságnak, a megállásnélküli vodka fogyasztásnak nyomát sem láttam az utam során” – Mondta az oktató.

A Transzszibériai vasútvonalon tett utazás során Kövér László békét, biztonságot tapasztalt, és a helyi emberekkel beszélgetve egyértelműen látszott, hogy a lakosoknak elegük van a háborúból, belefáradtak a korlátozásokba. „Amit a hétköznapi emberek megélnek, sok esetben szöges ellentétben áll a médiában látottakkal.” – Zárta előadását a KP vezető oktatója. A rendezvényen a város lakosságán kívül számos egyetemi és középiskolás diák is részt vett.