Olvasási idő: 3 perc

Az antiszemitizmus új formáinak terjedése kapcsán az oktatás fontosságát, valamint a tudatos és a történelmet jól ismerő fiatalok nevelését emelte ki a Mathias Corvinus Collegium eseményén Yaír Netanyahu.

Az ismert rádiós személyiség és publicista aggasztó trendeket tapasztal a nyugati médiában, oktatásban és a közösségi oldalakon is. Példaként megemlítette: szerinte őrület, hogy a TikTokon terjedhetnek azok a felvételek, amelyeken fiatalok azt ecsetelik, hogy Oszama bin Laden jó ember volt, az Al-Kaida pedig egy remek szervezet. Netanyahu dicsérte az MCC-ben zajló munkát, a kerekasztal-beszélgetés előtt egy órán keresztül beszélgetett a diákokkal, többek között a közel-keleti helyzetről és az izraeli történelemről. A pódiumon egyébként azt is hangsúlyozta, hogy hazája hálás Magyarországnak, amiért más Európai Uniós országokkal ellentétben minden formájában megakadályozza az antiszemitizmus terjedését, őt is nagy barátsággal fogadták Budapesten.

Köszöntőjében Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója arról beszélt, hogy október 7-e óta másik világban élünk, ennek a napnak pedig a zsidó-keresztény civilizáció fekete napjának kellene lennie, ám egy hangos kisebbség örömünnepet tartott Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban. A társszervező Tett és Védelem Alapítvány titkára, Szalai Kálmán is arra hívta fel a figyelmet, hogy jelentősen nőtt az antiszemita megnyilvánulások száma az elmúlt hónapokban. Netanyahu az október 7-i brutalitásról azt mondta, ez is emlékeztetett mindenkit arra, hogy az antiszemitizmus erős és veszélyes, Izrael kis ország, mindenkinek van olyan ismerőse, akit valamilyen formában érint a tragédia – a történtekről egy megrázó felvételt is közzétettek az eseményen.

A videót követően Kohán Mátyás, a Mandiner külpolitikai újságírója rávilágított, van ez a valóság, amit a felvételeken láttunk, és van az az álláspont, hogy Izraelnek nincs helye a Közel-Keleten. A panelbeszélgetés másik résztvevője, Fekete Rajmund, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója úgy vélte, az egyik fő probléma, hogy a felnövekvő generációt nem tanítják meg a valódi történelemre. Megjegyezte, az Egyesült Államokban a baloldali liberálisok 2019-től látványosan eltávolodtak Izraeltől, és még a terrortámadások ellenére is megpróbálták „romantizálni” a palesztinok ügyét. Kiemelte, minden szuverén országnak joga van megvédeni magát, és attól tart, hogy a konfliktus eszkalálódása nem csak Európára lenne hatással, hanem Afrikára is, ami újabb migrációs hullámot indíthat.