A szőlészeti és borászati tevékenység évszázadokon keresztük szorosan kapcsolódott az egyes egyházi intézményekhez és földbirtokokhoz. A középkortól kezdve ezek az intézmények jelentősen hozzájárultak a borászati és szőlészeti technológiák fejlesztéséhez és a borkultúra kialakításához. A különböző püspöki- és szerzetesrendi tulajdonban lévő szőlőbirtokok és pincészetek a múlt század közepéig működtek és hasznosították azt a tudást, melyet évszázadok során felhalmoztak. Talán ma e szőlészeti és borászati kultúra reneszánszát éli kisebb-nagyobb nehézségekkel. Hogyan is nézett ki egy apátsági borászat a 18. században? Milyen technológiai újításokat hajtottak végre a szőlőművelésben a filoxéria vész után? Mit is jelentett a dézsma az évszázadok során? Ezen és ezekhez hasonló kérdések mentén beszélgetünk az egyházi birtokokon zajló szőlőtermelésről és borászatról.

Előadók: Dr. Nemes Gábor (Győri Egyházmegyei Levéltár), Dr. Dénesi Tamás (Pannonhalmi Főapátsági Levéltár)

Az eseményen történő részvétel ingyenes, azonban minden esetben regisztrációhoz kötött.

Regisztráció

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!